Opportuniteit voor leerlingen van de 3de graad

Op maandag 2 oktober organiseert het VBO een forum in Brussel met als centrale thema de aansluiting van jongeren op de arbeidsmarkt of Young Talent in Action (YTIA). Centrale vraag is hoe we meer jongeren aan een boeiende en interessante job kunnen helpen. Op het eerste gelijknamige forum in 2015 tekenden zowat 2.000 jongeren (uit het gehele land), bedrijfsleiders, onderwijsverantwoordelijken, beslissers, politici en experts present. Doel? Jongeren (17 – 27 jaar) de kans geven om hun talenten te ontdekken en hun praktische kennis over de arbeidsmarkt en de bedrijfswereld te vergroten. Alle deelnemers reageerden in 2015 zodanig positief dat een ‘Young Talent in Action – 2nd edition’ niet kon uitblijven.

Programma

Het wordt een heel interactieve dag, helemaal op maat van de jongeren. Met een inhoud en aanpak die aansluit bij de maatschappelijke vorming in het leerpakket. Tijdens speeddates stellen uw leerlingen vragen aan bedrijfsleiders en human resources managers (uit zowel bedrijfswereld, overheden als ook non-profit organisaties). Boeiende workshops helpen de jonge bezoekers wegwijs bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt (stages, jobs en studentenjobs). Daarnaast leren ze ook geheel vrijblijvend hun eigen talenten ontdekken via persoonlijkheidstests en worden ze experts in het solliciteren dankzij de sollicitatietips van onze partners Actiris, VDAB en Forem. Ze maken eveneens kennis met de beroepen van de toekomst in tientallen sectoren.

Als kers op de taart zal Fiona Mullan, de internationale HR-Director van Facebook, tijdens een unieke toespraak toelichten hoe Facebook jonge talenten helpt ontplooien. Fiona beantwoordt nadien ook graag enkele vragen. We voorzien simultaanvertaling zodat de jongeren de keynote optimaal kunnen volgen.

Ook Koning Filip zal een uitgebreid bezoek brengen aan dit forum en een debat met jongeren, jonge starters en human resources verantwoordelijken voorzitten. Daarnaast nodigen jongeren politici uit op het podium voor een boeiende ‘debattle’ (debat + battle).

We nodigen u heel graag uit om met uw leerlingen (uit de 3e graad van het secundair onderwijs) deel te nemen aan dit gebeuren. Het event is volledig gratis (inclusief lunch en dranken), makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, maar de plaatsen zijn beperkt. Snel inschrijven is dan ook de boodschap.

Hoe inschrijven?

Wilt u zeker zijn dat uw school kan deelnemen aan deze dag? Schrijf u(w klas) dan in op de site http://www.youngtalentinaction.be/nl/registration . Als u bij het vak ‘Categorie’, ‘onderwijs/opleiding’ aanduidt, verschijnt er een extra vak waar u het aantal leerlingen kan invoeren. Dit mag een schatting zijn.

Stap 1: vul de volgende drie velden in op het inschrijvingsformulier

 • "Organisatie/school" : Vermeld hier de officiële naam van uw school. En vermeld in het veld “Functie” dat u leerkracht/begeleider bent van een klas.
 • “Ik kom met de trein” : Kruis dit vakje aan als u met de trein komt en gratis treintickets wil ontvangen.

De NMBS, partner van het Forum, schenkt u GRATIS treintickets voor de heen- en terugreis. Daarom vragen we elke leerling een korte vragenlijst in te vullen. Dat duurt slechts enkele minuten. De procedure daarvoor vindt u in de rubriek “Hoe ontvang ik treintickets?” hieronder.

 • “Get Inspired – Debattles & Facebook keynoteGet inspired Keynote” : Kruis dit vakje aan als u met uw klas wil deelnemen aan de plenaire sessie vanaf 13.15 u.

Opslaan – klik op “Registreer”.

Stap 2: individuele inschrijving van uw leerlingen en de begeleiders voor het Forum en de verschillende activiteiten

Om u in de beste omstandigheden te kunnen ontvangen en ook om veiligheidsredenen, vragen we elke leerling die deelneemt aan het evenement om zich individueel in te schrijven.

Gelieve uw leerlingen de volgende informatie mee te geven:

 1. Ga naar de website van Young Talent in Action

 2. Klik op “Inschrijven”.

 3. Vul het inschrijvingsformulier in.

  Vul zeker de volgende velden nauwgezet in:

  • "E-mailadres" : naar dat adres sturen we de bevestiging, het gepersonaliseerde Forum-programma van elke leerling en de link en code waarmee ze de treintickets ontvangen.
  • "Oganisatie/school" : zo kunnen we tijdens het Forum zien welke deelnemer bij welke klas/school hoort. Spreek af welke benaming voor de school jullie zullen gebruiken en gebruik allemaal dezelfde, zo kunnen we de gegevens optimaal verwerken.

   Bijvoorbeeld: “Sint-Pieterscollege Jette” en niet “Sint-Pieters”, “Sint-Pieterscollege” of “Sint-Pieters Jette"

  • "Functie" : hier “student” invullen.

  • “Ik kom met de trein”: vergeet dit vakje niet aan te kruisen als u gratis NMBS-tickets wil ontvangen.

 4. De leerlingen kunnen zich inschrijven voor één of meerdere workshops en/of speeddates in functie van hun interesses.

  Er worden tegelijkertijd tal van activiteiten georganiseerd. Neem zeker een kijkje op de website.

 5. Wat de keynote betreft, beslist u zelf of uw klas die bijwoont of niet. Laat uw leerlingen dus weten of ze al dan niet het vakje “ik neem deel” moeten aankruisen.

 6. Klik op “Registreer”.

Elke leerling moet zichzelf inschrijven.

P.S.: Alle leerlingen kunnen op elk moment makkelijk nieuwe activiteiten toevoegen aan hun inschrijving door op de knop “Wijzig mijn inschrijving” onderaan de bevestigings-e-mail te klikken.

Voor leerkrachten en begeleiders is de inschrijvingsprocedure precies dezelfde, maar zij moeten bij “functie” aangeven dat ze “leerkracht” of “begeleider” zijn.

Er is voor alle deelnemers aan het Forum een broodjeslunch voorzien.

Stap 3: Maak een lijst van de leerlingen en de begeleiders en stuur die op in een Excel-bestand

Wanneer u de lijst heeft van alle leerlingen en begeleiders die deelnemen aan het Forum, vragen we u die op te sturen naar ps@vbo-feb.be.

Zo kunnen we nagaan of alle leerlingen zijn ingeschreven en gelinkt aan uw school.

Stap 4: Ontvang uw gratis NMBS-treinticket

De NMBS, partner van het evenement, biedt u de mogelijkheid om gratis met de trein naar het Forum te komen.

Uw ticket voor de heenreis ontvangen:

 • Elke student, leerkracht of begeleider die zich individueel inschreef via de Young Talent in Action-website, krijgt (enkele dagen na de inschrijving) een link en een code in zijn persoonlijke mailbox – daarvoor is het belangrijk dat u het vakje “ik kom met de trein” hebt aangekruist (zie hierboven).

 • Alle deelnemers moeten 4 vragen beantwoorden en hun antwoorden valideren.

 • Daarna krijgt de deelnemer toegang tot een pagina waarvoor hij de code nodig heeft.

 • Het ticket wordt elektronisch verstuurd nadat de code werd ingegeven.

 • Het ticket voor de terugreis is op de dag van het evenement beschikbaar aan de hr-stand van de NMBS in BOZAR, in ruil voor het heenticket.

 

Hebt u de vier stappen doorlopen? Proficiat! Uw inschrijving voor het Forum is nu afgerond!

Wenst u bijkomende informatie? Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met Pierre Seghers. Dat kan via e-mail (ps@vbo-feb.be) of telefonisch (02 515 09 64).

 

 

Onze partners