studenten van de Centre Scolaire Éperonniers Mercelis

De leerlingen van Les Éperonniers Mercelis verzorgen de catering tijdens YTiA XXL!

Young Talent in Action XXL (YTiA XXL), een event voor … en door jongeren! YTiA XXL slaat immers de handen in elkaar met partnerschool Les Éperonniers Mercelis. De jonge studenten van de hotelschool zullen op 21 oktober de hele dag lang instaan voor de bediening en catering. Het team van YTiA XXL had een gesprekje met de leerlingen en leerkrachten van het 7de jaar traiteur/banketaannemer.

Honger en ambitie

Een van die leerlingen is Shirley. Deze jonge studente zit intussen vijf jaar op Les Éperonniers Mercelis, en droomt ervan ooit haar eigen restaurant te openen, het liefst als familiebedrijfje. “Ik zou graag ooit een eigen restaurant runnen, maar dat wil ik stapje voor stapje doen. Eerst starten als traiteur, of in een groot bedrijf bijvoorbeeld. En de horeca is moeilijk te combineren met een stabiel gezinsleven, je moet de pro’s en contra’s dus goed afwegen. Maar mijn schoonbroer is ook kok, een familiebedrijfje zit er dus misschien wel in.”

En dan is er Harmony. Zij ziet zichzelf wel fulltime traiteur worden, een routinejob is niks voor haar. Ze vindt het trouwens geweldig dat ze mee kan helpen op een evenement zoals Young Talent in Acton XXL: “Ik doe heel graag dit soort events. Ik hou niet van eentonigheid, ik ben nogal dynamisch. Je ontmoet er niet alleen interessante mensen, maar je ontdekt ook hoe iedereen werkt. Bijzonder leerrijk dus. Werken op Young Talent in Action XXL, dat is best wat, vind ik. Wie weet heb je de volgende dag wel een aanbieding op zak. En dat maakt het nu net zo interessant, de hele tijd veranderen, mensen leren kennen, nieuwe dingen ontdekken.”

Tot slot komt ook Arben aan het woord. Hij houdt enorm van zijn studies, maar vraagt zich toch af of een toekomst in de horeca wel een goed idee is: “Ik zou ook graag mijn eigen restaurant uit de grond stampen, maar in de horeca werk je vaak op lastige uren, en dat weegt toch door voor mij. Ik zou ook graag politieagent worden, de twee jobs spreken me enorm aan.”

Het belang van de praktijk

Het team van YTiA XXL sprak ook met Jean-Jacques Crappe en Rudy Musin. De eerste is leraar zaaltechniek en -praktijk, wijnkennis en bar, en bevoegd voor reizen en beurzen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat de leerlingen de theorie die ze krijgen in de praktijk brengen in een levensechte omgeving: “Een echte troef, en bovendien zijn de leerlingen zelf vragende partij om dit soort banketten te mogen doen. Het zorgt voor een bepaalde sfeer, en bovendien leren ze er dingen die je ze op school niet altijd kunt bijbrengen. Vroeger deden we enorm veel evenementen, banketten en recepties, door de crisis is dat nu jammer genoeg wat minder. Young Talent in Action XXL is dan ook een uitgelezen kans voor onze leerlingen.”

Voor Rudy Musin, atelierchef bij de hotelschool en bevoegd voor de sociale en disciplinaire kant, de boekhouding en de bestellingen, is praktijkervaring essentieel om leerlingen echt te laten proeven van de realiteit van de job: “We vertellen ze uiteraard alles over de horeca, dat je vaak lang en laat moet werken, dat je dikwijls de hele tijd moet rechtstaan. Maar ik denk dat je het echt moet meemaken om in te schatten wat het juist inhoudt. Je kan ze wijsmaken wat je wil, zolang ze die praktijkervaring niet krijgen, is het lastig om ze dat diets te maken. Je ziet het ook aan hen wanneer ze terugkomen van een stage. Het echte horecaleven, dat is toch een ander paar mouwen.”

Intussen hebben twee oud-leerlingen van Les Éperonniers Mercelis het geschopt tot chef-kok in een sterrenrestaurant. Mijmerend praat Rudy Musin over zijn studenten: “Wat me zo pakt, is dat we nog altijd oud-leerlingen over de vloer krijgen die soms al 25 jaar van school af zijn. Elk jaar, één keer per jaar, komen ze hier in ons restaurant eten, slaan we een praatje, tonen ze foto’s van hun kinderen … Al twee keer heeft een oud-leerling hier zelfs een van zijn kinderen ingeschreven. Dan ben ik zo fier als een gieter, want dat wil zeggen dat we het goed hebben gedaan.”

De leerlingen en leraars van de school Les Éperonniers Mercelis, partner van Young Talent in Action XXL, verzorgen de catering op 21 oktober.

Meer weten over de school? Klik dan op de link: http://www.cs-em.be/les-eperonniers-hotellerie-coiffure-et-soins-animaliers.html

coiffure-et-soins-animaliers.html

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.