Sophie Ismaïl, fondatrice de aalstyles.com Anne Stelen    © 

Inspirational Talk – aalstyles.com – Sophie Ismaïl

Anne Stelen    © 

Sophie Ismaïl, afgestudeerd aan de HEC in Luik als handelsingenieur met specialisatie public relations, is tegenwoordig aan de slag als consulente digital media voor een aantal gerenommeerde lifestylemerken en verschillende opkomende talenten, zowel in België als in Frankrijk. Maar er is meer! Ze is ook de eerste blogster in Franstalig België dankzij aalstyles.com, een lifestyleblog waarmee ze startte in oktober 2007 en die ze ook nu nog dagelijks aanvult. Ze vertelt ons welke weg ze aflegde en hoe haar blog tot stand kwam: “Ik hield van schrijven, van het redactionele, van lifestyle bespreken. Het idee om een blog te starten groeide eigenlijk organisch, geschraagd door de meerwaarde van de eerste Parijse vrouwenblogs. Wij hadden zoiets niet. Ik kreeg zin om te creëren, en al snel volgden de succesjes. Met de tijd ben ik weliswaar geëvolueerd, en de blog volgde die evolutie. Maar als ik had geweten dat het zo’n vaart zou nemen en dat hij internationaal zo zou aanslaan, dan had ik hem waarschijnlijk een andere naam gegeven (lacht). Maar goed, Alerte à Liège blijft Alerte à Liège, en dat is prima!”

De mode vanuit een andere invalshoek

Dat prestigieuze merken zoals Zadig & Voltaire, Thalys en de Opéra Royal de Wallonie-Liège een beroep doen op haar expertise, heeft er ook mee te maken dat Sophie Ismaïl haar klanten bijstaat met een digitale totaalstrategie. Hetzelfde geldt trouwens voor aalstyles.com, waar ze alles in het werk stelt om haar lezers een inzicht te verschaffen in de belangen van de rijke, begeesterende modewereld. “Het is een heel complexe wereld. De collecties zijn enorm uitgebreid, en tegelijk zijn er heel wat uitdagingen in het spel, denken we aan de klimaaturgentie, de nood aan transparantie, consuminderen en korte ketens enz. Onderliggende tendenzen die passen in een bredere dynamiek van verantwoord en verantwoordelijk consumeren.”

Ondernemen, of anders …?

Sophie Ismaïl zwemt al heel haar leven in het ondernemersbad. Ze kreeg de stiel eerst met de paplepel ingegoten door haar ouders, en ook haar studies gingen in dezelfde richting: “Ik ben opgegroeid in een familie van ondernemers, ik zat er dus met mijn neus op. Ondernemen zit verankerd in het dna van onze familie. En toen ik handelsingenieur studeerde, stond ik mee aan de wieg van de ‘Club des Jeunes Entrepreneurs de Liège’, het stond dus in de sterren geschreven dat ik mijn eigen zaak zou beginnen.”

Sophie Ismaïl geeft ook toe dat door van jongsaf kennis te maken met ondernemen, ze ook heeft geleerd de valstrikken te vermijden waar veel jonge ondernemers wel inlopen. “Ik groeide op in een familie van ondernemers en begon mijn professionele loopbaan als adviseur in creatie en bedrijfsontwikkeling. Beter kan eigenlijk niet om de do’s en don’ts te ontdekken. Dankzij mijn ervaring weet ik dat het superbelangrijk is om je te laten bijstaan, niet te aarzelen om naar een instantie voor loopbaanbegeleiding te stappen en je project voor te stellen aan mensen met een kritische geest. Hoe je het ook draait of keert, je zal altijd obstakels tegenkomen  op je weg. Maar daar leer je uit.”

Ondernemen, dat is je dromen waarmaken

De term ‘ondernemen’ verwijst vaak naar de evolutie van idee tot onderneming. Voor Sophie Ismaïl gaat er zo veel meer schuil achter de term, en kan ondernemen enorm bijdragen tot je eigen geluk en welzijn: “Veel mensen zien ondernemen vooral vanuit economisch opzicht, maar er is veel meer aan. Ondernemen, dat is ook je dromen waarmaken. Als het jouw droom is om vrijwilligerswerk te doen, dan moet je daar vooral voor gaan. Ondernemen, dat is ook luisteren naar jezelf, doen wat jij wilt doen. Het is niet omdat het ‘in’ is, dat je zomaar met de stroom moet meepeddelen. Het gaat erom dat je je goed voelt, dat je houdt van wat je doet. Er zijn evengoed heel wat mensen die zich perfect als loontrekkende ontplooien, gewoon omdat ze hun job graag doen. En ook dat is ondernemend, omdat ze bewust kiezen om te doen wat hen gelukkig maakt.”

Sinds het voorbije academiejaar deelt Sophie Ismaïl haar ervaring ook met studenten van het IFAPME in Luik, een opleidingscentrum waar ze zelf ook veel kwam: “Het is een beetje de cirkel rondmaken. Ik heb het altijd voldoening gehaald uit het overbrengen, het delen van kennis en ervaring”.

In de toekomst wil Sophie Ismaïl haar ervaring graag delen met nog meer mensen die de stap naar het ondernemerschap willen zetten. En ook het echte bloggen wil ze weer oppikken, omdat het haar zo nauw aan het hart ligt. “Ik zou ook graag op andere plekken lesgeven, omdat het uitdragen van mijn ervaring, als lesgeefster en speaker, me zo bevalt. Door het te doen heb ik gemerkt dat ik graag kennis en ervaring overbreng! Op langere termijn, en in persoonlijk opzicht, hoop ik dat wat ik doe nooit gaat vervelen. Ik wil de passie, het vuur erin houden. En als ik echt eerlijk mag zijn, zou ik graag ook de tijd nemen om weer langere, inhoudelijke artikels te schrijven. Portretten maken van ontwerpers en interviews afnemen bijvoorbeeld. Net zoals in mijn begindagen als blogster! Maar door de opkomst van social media is de manier waarop we info consumeren ingrijpend veranderd.”

Zin om te ontdekken hoe en waarom je je imago en skills moet promoten? Sophie Ismaïl vertelt het je graag tijdens haar inspirational talk op Young Talent in Action XXL, op 21 oktober 2019. Schrijf je snel in: https://xxl.youngtalentinaction.be/fr/program/inspire-your-future/sophie-ismail.

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.