Katrien Herdewyn, fondatrice de Elegnano

Inspirational Talk – Elegnano – Katrien Herdewyn

Nanotechnologie combineren met schoendesign, wie komt daar nu op? Wel, haar naam is Katrien Herdewyn, en ze heeft al van kinds af een echte passie voor schoenen. Nu verwezenlijkt ze haar droom, vanuit haar eigen roots en die van haar ouders.

Een wetenschapster met een liefde voor schoenen

Al sinds haar prille jeugd heeft Katrien Herdewyn iets met schoenen. Welja, iets … noem het gerust een lichte obsessie: “Ik heb schoenen altijd heel speciaal gevonden. Wanneer ik als kind naar een feestje ging bijvoorbeeld, wilde ik daar de perfecte schoenen voor. Of ik speelde schoenverkoopster voor de garage, ik was er bijna door geobsedeerd (lacht).

En toch, met de wetenschappelijke achtergrond van haar ouders als bagage, gaat Katrien Herdewyn aanvankelijk een heel andere weg op dan de mode en haalt ze een master in nanotechnologie en nanowetenschappen. “Ik was op school al goed in wetenschappen. En ook mijn ouders zijn wetenschappers, het stond dus in de sterren geschreven dat het die richting uit zou gaan. De lessen waren superinteressant, maar de jobs bleken niet echt iets voor mij. Leuk, dat wel, maar ik zag het mezelf niet heel mijn leven doen. Tijdens mijn doctoraat studeerde ik schoenontwerpen als hobby, tot ik besefte dat ik mijn passie voor schoenen perfect kon combineren met mijn wetenschappelijke kennis.”

Op reis om bij te leren … en een eerste bekroning

Om Elegnano op te richten, reisde Katrien Herdewyn heel wat af. Ze volgde lessen en vergaarde kennis over de mode-industrie in alle uithoeken van de wereld: “Ik kan niet zeggen dat ik in een bepaald land meer heb geleerd dan in een ander. Op elke plek waar ik kwam, leerde ik bij over andere aspecten. In Italië bijvoorbeeld ontdekte ik hoe schoenen gemaakt worden. Groot-Brittannië en Nederland waren dan weer sterk gericht op ondernemen, op de commerciële kant, op hoe je een nieuw product in de markt zet enzovoort.”

Intussen oogst Katrien Herdewyn in 2015 ook een eerste succesje, wanneer ze door de Belgische werkgeversorganisatie Unizo gekroond wordt tot ‘Starter van het jaar’. “Dat gaf me een enorme boost. Alleen al op persoonlijk vlak, je bent immers nooit 100% zeker van jezelf als je geen bevestiging krijgt van mensen met kennis van zaken. Want ik blijf toch een jonge vrouw in wat, hoe je het ook draait of keert, nog altijd een mannenwereld is, en dat kan best intimiderend zijn. Naast die persoonlijke boost, leverde de bekroning me ook veel meer visibiliteit en persaandacht op!”

Meer technisch hoogstandje dan modelabel

Momenteel verdeelt Katrien Herdewyn haar dagen tussen België en San Francisco, het mekka van de nieuwe technologieën. “Ik doe ook heel wat consultancywerk voor Amerikaanse bedrijven. Zo werd ik onlangs bijvoorbeeld gecontacteerd door een onderneming die architectuur en nanotechnologie combineert en die graag een beroep wilde doen op mijn kennis en ervaring”.  Katrien heeft zelfs al het plan om ergens in de toekomst een ondernemershub op te richten aan de andere kant van de oceaan: “Een project dat je alle troeven in handen geeft om je ginder te vestigen, omdat technologie er alomtegenwoordig is. Ik zie het als een unieke kans om nanotechnologie in te burgeren in andere modebranches en domeinen, en dat in het hartje van een stad die als het ware technologie ademt.”

De schoenen van Elegnano stralen enerzijds artisanaal vakmanschap uit, maar bovenal zijn ze staaltjes van de nieuwste spitstechnologie. En het is net dat tweede aspect dat Katrien Herdewyn wil uitspelen om een gevestigde waarde te worden: “Het is nooit mijn doel geweest om Elegnano in winkels wereldwijd aan de man te brengen. Je kan de schoenen kopen op de website, en ik organiseer ook tal van promo-events overal ter wereld. De technologie die de Elegnano-schoen gemaakt heeft tot wat hij vandaag is, blijft nog altijd mijn corebusiness. Die technologie doet er voor mij meer toe dan het loutere verkopen van schoenen. Die kant van het merk wil ik nog meer ontwikkelen, om er zo voor te zorgen dat het vooral dat is wat mensen onthouden van Elegnano!”

Wil je weten hoe Katrien Herdewyn haar concept omtoverde tot een volwaardig bedrijf? Kom dan op 21 oktober 2019 luisteren naar haar Inspirational Talk op Young Talent in Action XXL. Schrijf je nu in: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/katrien-herdewyn

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.