Henri Jacobs, fondateur de Forcit

Inspirational Talk – “Find the edge” – Henri Jacobs

Als 27-jarige ondernemer wil Henri Jacobs nieuwe dingen creëren en de grenzen opzoeken van wat kan. Liever creëren, dan reproduceren is zijn motto. Nieuwe dingen op poten zetten en experimenteren is immers zoveel interessanter dan schaalgrootte realiseren. De rand opzoeken, niet het risico. “Waar zit er nog potentieel waarmee we de maatschappij vooruit kunnen helpen.” Dat grenzen verleggen, uit zich ook in zijn persoonlijk leven: avontuurlijke sporten, zoals kiten, zeilen, wakeboarden, bergbeklimmen of duiken zijn echt zijn ding.

Sporten en ondernemen? Waar vinden ze elkaar?

“In de communicatie. Want daar loopt het vaak mis binnen een team. En toch moet je samen de uitdaging aan, het doel bereiken.” Henri vergelijkt het graag met een zeiltocht. “Zeilen van A naar B lukt niet vanzelf. Je bent afhankelijk van bijvoorbeeld de wind. Je moet je koers voortdurend aan de externe omstandigheden aanpassen. Als team moet je voortdurend op elkaar inspelen, elkaars taken kunnen overnemen, de leiding nemen als kapitein. Kortom, redundant zijn om niet stil te vallen. In het bedrijfsleven is dat niet anders. Daarom voelen zoveel bedrijfsmensen zich ook aangetrokken door de zeilsport.” Ook bij solosporten wordt gecommuniceerd. Als bergbeklimmer laat Henri zich inspireren door de dynamiek van de natuur. “Ook dat is bij manier van spreken teamwork.”

Zijn passies?

Daar moet hij niet lang over nadenken: technologie en duurzaamheid. Dat zijn twee elementen die elkaar volop versterken. Op dit moment uit zich dat in zijn rol als managing director bij Forcit, zijn onderneming die bedrijven en organisaties helpt klaarstomen voor de toekomst. “We zetten interne en externe processen in gang of op touw die innovatie faciliteren.”

Hoe belangrijk is een opleiding?

Henri heeft geen diploma en ervaart dat nog altijd als een gemis. Omdat hij daardoor op een bepaalde manier niet ‘bevestigd’ wordt in zijn kennis en kunnen. En toch hoeft dat geen probleem te zijn. “Mensen beweren altijd dat ik dat stapje heb overgeslagen. In antwoord gewoon dat ik het niet heb volgehouden. Ik heb mijn bedrijf – Henri was 16 toen hij zijn eerste ondernemersstappen zette – altijd de meeste kansen en aandacht willen geven. Dat kon ik niet combineren met mijn studies. Gelukkig geraak je met buikgevoel en een gezond boerenverstand ook heel ver.”

Dat betekent echter niet dat opleidingen onbelangrijk zijn. Om zijn ‘gemis’ te compenseren volgde Henri een jaar lang intensief les aan Vlerick Business School. “Een programma boordevol HR, finance en management … maar bovenal samen met een groep mensen die elkaar durfde uitdagen. Elkaars denkpatronen in vraag durfde stellen.” Volgens Henri ligt de grote relevantie van die opleiding in de manier waarop je hem aanvat: “Ben je bereid op je bek te gaan … om alsnog vooruit te gaan? Niet: ‘We zien wel waar we landen’.”

Jouw gouden tip voor jonge ondernemers?

“Find your purpose! Mijn persoonlijke drijfveer is maatschappelijke impact hebben. Het is ook de bestaansreden van Forcit en de andere organisaties waarvoor ik me inzet. Stel jezelf drie vragen: ‘Wat is de bestaansreden van mijn bedrijf?’ ‘Welk doel heb ik voor ogen?’ en ‘Hoe werk ik daar naartoe?’ Dat lijkt evident, maar is het zeker niet. Het is niet omdat je bedrijf snel groeit dat je een lange houdbaarheidsdatum hebt, en omgekeerd. Blijf jezelf steeds uitdagen en wees creatief!”

Henri geeft een ‘Inspirational Talk’ op Young Talent in Action XXL op maandag 21 oktober 2019. Schrijf je snel in: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/henri-jacobs

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.