Solange de Mesmaeker, oprichtster van "Les Branchées"

Inspirational talk – 'Les Branchées' – Solange de Mesmaeker

In 2014 richtte Solange samen met haar collega Emilie ‘Les Branchées’ op. Het concept? Opleidingen en coaching op maat rond sociale media en digitale communicatie. Een wat verrassende keuze, gezien haar studies. Nadat ze journalistiek had gestudeerd aan het IHECS, vindt Solange uiteindelijk haar passie, al ging daar best wat tijd overheen. “Ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ik les wilde geven, maar ik durfde de stap nooit te zetten. Het klinkt misschien wat stom, maar het leek me niet echt ‘sexy’ om lerares te worden. En nu heb ik dus het gevoel dat ik een hele omweg heb gemaakt om uiteindelijk toch op hetzelfde punt uit te komen.”

Een divers doelpubliek

Haar sociaalvoelendheid bracht Solange ertoe zich te gaan focussen op ouderen. Ze vertelt daarbij het verhaal dat ze voor haar ouders een WhatsApp- en Facebook-account had aangemaakt, om hen te laten meegenieten van haar reisavonturen. En toen begon het te dagen dat oudere mensen vaak op zichzelf aangewezen zijn om te leren omspringen met digitale technologieën: “Onze maatschappij verwacht zomaar dat iedereen mee op de digitale kar springt, maar het opleidingsaanbod is toch wat aan de povere kant. Dat leek me bijzonder onrechtvaardig, want als je ze juist gebruikt, kunnen digitale tools bijzonder nuttig zijn om een sociaal leven te onderhouden. En wie niet mee is, mist ook vaak een deel van de actualiteit. Elke ochtend krijg ik te horen dat “Trump weer heeft getweet”. Maar zeg je dat tegen mijn grootmoeder, dan hoort ze het in Keulen donderen. En dat vind ik niet juist.” 

Emilie, medeoprichtster van Les Branchées, richt zich op haar beurt tot jongeren. Solange benadrukt daarbij hoe belangrijk het is dat we de jeugd correct leren omgaan met social media, ze groeien er immers mee op. Ze hoopt dat hun opleidingen helpen om een band te smeden tussen ouders en kinderen, zodat die laatsten goed inzien wat het nut is van elk platform. Les Branchées wil het potentieel van sociale netwerken benadrukken, maar ook en vooral het jonge publiek wijzen op de risico’s: “Er zit een heuse generatie aan te komen die in staat is om in twee minuten tijd filmpjes van hoge kwaliteit te maken. We moeten jongeren dan ook uitleggen dat er ook een tijd vóór die digitale technologieën was. We moeten ze duidelijk maken dat wanneer ze dingen neerpoten op TikTok, het eigenlijk is alsof ze de straat opgaan terwijl 400 starende blikken hen aangapen. Anders weten ze dat gewoonweg niet, de digitale wereld is immers niet meer weg te denken uit hun dagelijkse realiteit”.

Het ondernemerschap … te mooi om waar te zijn?

Je eigen zaakje uit de grond stampen is tegenwoordig een heuse trend. Die hype is mooi, maar toch wil Solange De Mesmaeker waarschuwen voor een al te rooskleurig beeld van een ondernemerscarrière: “Ik heb de indruk dat het ondernemerschap je eigen loopbaan enorm opwaardeert, en bovendien word je langs alle kanten ondersteund. Uiteraard is dat schitterend, maar ik wil toch even de kanttekening plaatsen dat niet iedereen daar het geld voor heeft, voor hen is het dan ook niet eenvoudig. Die óverwaardering zit me een beetje dwars.”

Solange voegt daar nog aan toe dat alles staat of valt met een sterk idee: “Ik ben bang dat heel wat incubatoren mensen aantrekken die vooral willen ondernemen, maar niet echt een plan klaar hebben. En dan gaat de essentie van goed ondernemerschap, een slim idee dus, toch wat teloor. Als het je erom gaat een zaak te starten om vooral een zaak te hebben, dan lijkt me dat toch wat gewaagd. (…) Een andere tip die ik geef, is dat je jezelf moet kennen en respecteren en voor jezelf durven toegeven dat je idee misschien toch niet zo schitterend is als je wel dacht (…), of beseffen dat je idee best goed is, maar dat andere mensen er al iets beters mee gedaan hebben.”

What’s next voor Les Branchées

“Ik merk dat hoe ouder ik word, hoe meer zin ik krijg om dieper in te gaan op de theorie die schuilgaat achter communicatie. Ik wil me minder richten op het technische aspect, en meer op de betekenis, omdat ik die zo boeiend vind. Noem het saai, maar je kan massamedia zo verregaand ontleden, en net daar wil ik dieper op ingaan in mijn lessen.”

Kortom, helemaal in de lijn van haar passie ziet Solange zichzelf ook in de toekomst lesgeven. En op korte termijn hoopt ze vooral dat Emilie en zijzelf stilaan kunnen leven van hun zaak: “Ik wil dat we niet langer jobs moeten aannemen louter omdat er brood op de plank moet komen. Ik wil dat we de tijd krijgen om een blog te maken en bij te houden. En ik wil dat to-dolijstje waar we al twee jaar lang de meest geniale ideeën op neerpennen, nu eens eindelijk beginnen uitpluizen.”

Les Branchées is het geesteskind van Emilie Danel en Solange De Mesmaeker, en die laatste zou het voor geen geld van de wereld aan een ander overlaten: “Het klinkt misschien wat pretentieus, maar ik vind dat we een project op poten hebben gezet dat oog heeft voor contact, menselijkheid en persoonlijke dienstverlening, en ik ben een beetje bang dat dat bij iemand anders niet meer het geval zou zijn. Als wij het niet doen, dan liever niemand…”

Solange De Mesmaeker houdt haar inspirational talk tijdens Young Talent in Action XXL op 21 oktober 2019.

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.