Astrid Verhoeven & Lara Moucheron, fondatrices de Project.Mensch

Inspirational Talk – Project.Mensch – Astrid Verhoeven et Lara Moucheron

Hoe krijg je mensen geboeid voor een verplichte opleiding die ze liever niet dan wel volgen? “Door empathisch te handelen en ze heel persoonlijk te betrekken bij de les”, weten Lara (28) en Astrid (24). Lara gaf les aan truckchauffeurs in spe terwijl Astrid personal coach was in een fitnesscentrum. Hun gezamenlijke ervaring met mensen legde het fundament voor een eigen business: “mensen persoonlijk coachen en triggeren om gezonder te gaan leven”.
Ontstaan op een klein stukje papier in de keuken spreekt de naam van de business ‘Project.Mensch’ boekdelen. En steunt op drie pijlers: lichaam, geest en voeding. “Wie niet goed in zijn vel zit, gaat automatisch minder aandacht hebben voor de conditie, gaat ongezonder eten, wordt vlugger moe, … 'Gelukkig zijn' is het resultaat van lichamelijk in orde zijn, mentaal in evenwicht zijn én de juiste voeding. Wij proberen de cirkel rond te maken voor elke type mens, van topsporter tot iemand met zwaar overgewicht.”

Van te braaf naar assertief

Lara werkte al enkele jaren als zelfstandige coach voor andere organisaties maar had het gevoel dat geld en kwantiteit primeerden op kwaliteit. “Nu beslissen we zelf en geven we onze eigen ideeën vorm. Lopen we met ons hoofd tegen de muur … dan is dat maar zo. Het zal een goede leerschool zijn.” Zoals in de beginfase, toen de dames te braaf te weinig rekenden voor hun diensten en sommige klanten daar misbruik van maakten. “Vandaag zijn we assertiever geworden. Want zonder inkomsten ga je overkop, hoe graag we ook gratis zouden willen werken.”
In de ideale wereld zou de overheid veel meer preventie stimuleren. Vandaag moeten vooral ‘pilletjes’ een probleem oplossen. Astrid grapt soms dat ze ‘Project.Mensch’ beter in Nederland waren gestart “want in België staat onze aanpak echt nog in de kinderschoenen. Hier geloven de mensen nog niet 100% in wat we doen en de resultaten die we boeken”. Omdat preventie zo belangrijk is, vormen de jongeren een focus doelgroep. Jammer genoeg is gezond eten en leven vandaag een stuk duurder dan – vaak noodgedwongen – kiezen voor ‘comfort food’ en gamen-in-de-luie-zetel. “Het blijft een eindeloze discussie, maar houdt ons niet tegen om op preventie in te zetten en alle generaties aan te spreken.”

Je smijten en in balans blijven

Op bijna drie jaar tijd groeide ‘Project.Mensch’ uit van een idee tot een kleine kmo. Naast persoonlijke begeleiding, de jongerenkampen en de – naar hun mening nog te langzaam groeiende – coaching binnen bedrijven, mikken Lara en Astrid nog op tal van andere projecten. “Loopstages bijvoorbeeld voor recreanten. Of sportieve vakanties of weekends waarbij we steeds opnieuw de link leggen tussen conditie, mentale gezondheid en voeding. Een geïntegreerde app misschien, …”
En er kwamen al twee collega’s bij, Karolien en nog een Astrid. Dat is ook nodig om het werk te herverdelen en zelf niet in de val te trappen in overdrive te gaan en zo onze balans te verliezen. “Gun jezelf ook voldoende rust om creatief en inspirerend te blijven. En om jezelf altijd opnieuw naar een hoger niveau te tillen.” Een gouden tip voor jongeren die op een eigen project zitten te broeden? “Denk je idee goed door. Betrek er ervaren mensen bij die je kunt vertrouwen. Iemand die met een objectieve blik je idee op de rooster legt. Maar bovenal, wees overtuigd van je project, van je eigen kunnen. En vraag je luidop af ‘is dat echt iets waarvoor ik me binnen zoveel jaar nog altijd zal smijten?’ Laat je intrinsieke motivatie aandrijven door passie. Laat je niet leiden door twijfel, maar probeer en doe!”

Astrid en Lara geven een ‘Inspirational Talk’ op Young Talent in Action XXL op maandag 21 oktober 2019. Meer info op https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/lara-moucheron-astrid-verhoeven

 

play
Gun jezelf voldoende rust om creatief en inspirerend te blijven.
Lara Moucheron & Astrid Verhoeven

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.