David Antoine, 16-20 (Radio Contact)

Inspirational Talk – Radio Contact – David Antoine

Radio- en tv-presentator, influencer, ondernemer en ga zo maar door ... David Antoine is een echte professionele duizendpoot. Hij heeft er een traject opzitten dat vaak bezaaid lag met obstakels, maar hem wel bracht waar hij nu is. En dat is: een van de bekendste mediafiguren in België, met maar liefst 400.000 volgers op social media.

Van verwonderde jonge kerel tot nationaal icoon

Met een vleugje nostalgie en een flinke dosis zelfspot herinnert David Antoine zich dat hij op 13-jarige leeftijd verliefd werd op de radio: “In die tijd had je gewoon geen internet, maar wel vrije radio. En geloof me, ik lachte me te pletter met hun programma’s. Tot ik op een dag dacht ‘Dat kan ik ook?’ Ik trok het telefoonboek open en ging op zoek. Bij mijn eerste radiotest was ik rond de 16 jaar. Ik belandde bij een lokaal radiostation, waar ik van de baas als enige richtlijn kreeg om geen Engelstalige platen te draaien. En dus dacht ik: oké, alleen Franse nummers dan. Het waren de hoogdagen van groepen zoals NTM, IAM en ga zo maar door. Laat ons zeggen dat we mekaar niet echt goed begrepen (lacht)”.

Ondanks die kortstondige eerste ervaring komt David Antoine snel weer op zijn pootjes terecht. Hij wordt opgemerkt door NRJ, en op 18-jarige leeftijd wordt hij zo de jongste radiopresentator op een nationale zender. Tijdens zijn twee jaar bij NRJ gaan er verschillende deuren voor hem open: “In mijn eigen programma hoorde ik op een dag dat ze op zoek waren naar tv-presentatoren. Naïef als ik was maakte ik mezelf wijs dat die casting de perfecte gelegenheid was om meisjes te ontmoeten (lacht). Ik heb me er voorgesteld, was m’n eigen onnozele zelf en … werd teruggebeld.”

En zo komt het dat David Antoine zijn eerste stapjes in de tv-wereld zet. Zo breidt hij niet enkel zijn palmares uit, hij wordt er zowel op professioneel als op persoonlijk vlak beter van: “Ik hield er een geschift ritme op na. Ik werkte 16 tot 17 uur per dag en schipperde voortdurend tussen radio en tv. Maar omdat die afwisseling me zo beviel, had ik nooit echt het gevoel dat ik aan het werken was. Tot mijn toenmalige baas me zei : ‘Geloof me, op een dag zal je definitief voor een tv-carrière kiezen’. Dat vond ik een steek in mijn radiohart, want vergeet het dat ik ooit de voorkeur zou geven aan televisie. Tot ik drie maanden later mijn baas ging vragen om me te ontslaan omdat ik niet meer kon (lacht), wat hij ook gedaan heeft. Daarna ging ik eerst televisie maken bij de RTBF en vervolgens bij de RTL, om uiteindelijk terecht te komen bij Contact. Ik heb zo’n beetje van alle walletjes gegeten, maar ik blijf toch vooral een man van de radio.”

Dromen is doen!

Het succesrecept van David Antoine? Lachen, lachen en nog eens lachen. Hij vindt het fantastisch dat hij elke dag mag samenwerken met wat hij zijn ‘bende kameraden’ noemt. “16-20, dat is echt een bende makkers, waar alles wat er in ons hoofd omgaat ook op de tafel belandt en besproken wordt. Een voorbeeld: als je jong bent en je wilt met je maten een huis huren op Ibiza om er te gaan feesten, dan heb je daar het geld niet voor. En wanneer je dan toch het geld hebt, dan heb je meestal geen tijd. En heb je de twee, dan heb je meestal kinderen. Niet zo bij 16-20. Als we daar een idee hebben, dan doen we het gewoon! Feesten op Ibiza? Wanneer zijn we weg?”

Amusement te over, maar dat wil nog niet zeggen dat het bij David Antoine aan ernst ontbreekt. Wel integendeel! Hij heeft een echte passie en liefde voor zijn job, en daarin zijn professionaliteit, striktheid en teamwork essentieel. Hij legt ons uit hoe hij de sterke drang voelt om de lat altijd hoger te leggen en nieuwe concepten te ontwikkelen – en dat met de onvoorwaardelijke hulp van zijn teams: “Ik stel me dikwijls vragen, ben al eens angstig en heb altijd oog voor de details die mank lopen. Ik kan je het voorbeeld geven van het pakje friet in de ruimte. Daarbij telden alle details, tot de saus toe die we op de frieten zouden doen. Ik besloot om het aan het team te vragen. Maar de ene wilde mayonaise, de andere andalouse… dus hebben we gewoon onze eigen saus gemaakt. Licht obsessief, maar goed. Ook ons kerstalbum bijvoorbeeld. Iemand kwam met het idee aandragen, en 17 dagen later was het in kannen en kruiken. Ik wilde absoluut een gouden plaat in mijn toilet kunnen hangen, maar dan moesten we wel 10.000 exemplaren verkopen. En nu… nu hangt er dus een gouden plaat in mijn toilet. Echt eenvoudig was dat niet, want door de vele problemen die we hadden gehad met platenfirma’s, hadden we besloten om alles van a tot z gewoon zelf te doen. De opbrengst zou gaan naar een goed doel dat me na aan het hart ligt. Het hele team beet zich vast in het project, de rest is geschiedenis.”

Leg niet al je eieren in één mandje

Ondanks zijn vastberadenheid en zijn talent om talloze projecten op touw te zetten, het ene al creatiever dan het andere, heeft David Antoine ook al getwijfeld in zijn (toch al vrij lange) carrière: “Ik heb mijn middelbare school niet afgemaakt. Het enige diploma dat ik heb is een getuigschrift van het lager onderwijs. Ik was echt een slechte leerling. Ik verveelde me dood en kon dat niet verstoppen. Ik had nood aan iets dat me stimuleerde. In het leven stelt iedereen zich op een bepaald moment vragen, gaan we allemaal weleens aan het twijfelen, of je nu een diploma hebt of niet. Ook bij mij was het niet anders. Maar door die vragen te stellen, vind je ook antwoorden. Op korte of middellange termijn. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je op iets kunt terugvallen.”

David Antoine is een echte selfmade man, die zijn eigen raad volgt. Hij is briljant geslaagd in zijn opzet om te diversifiëren, waardoor hij nu altijd een back-up heeft: “Ik had wat geld opzij liggen om te investeren in een klein immokantoor, dat is dus al een soort van vluchtweg zeg maar. Ik heb ook een restaurant in het noorden van Brussel overgenomen. Een iets grotere gok, dat wel, maar ook een prima kans om eens van iets anders te proeven. Je moet gewoon proberen om on the side wat nevenactiviteiten uit te bouwen. Af en toe ben ik een echte ‘opportunist’, al ben ik niet echt fan van het woord. Het komt er gewoon op aan dat je de opportuniteiten grijpt die je de kans geven te diversifiëren en niet al je geld op één paard te zetten. Als ik van de ene op de andere dag mijn stem of mijn gehoor verlies, dan is het gedaan met radio maken. Dat scenario mag geen overheersend angstbeeld worden, maar ik vind dat je er wel rekening mee moet houden. En laat je vooral ook goed omringen.”

Wat brengt de toekomst voor David Antoine? Hij geeft aan dat hij vooral hetzelfde wil blijven doen, en dat is werken en plezier maken: “Ik wil hier mee doorgaan zolang het duurt. Ik hou van mijn job, omdat ze zo leuk is. Ik ben nog geen enkele dag tegen mijn zin komen werken, werk is voor mij plezier maken met de vrienden. We gaan naar de wellness, trekken naar Disneyland met een aantal luisteraars, en ga zo maar door. Het blijft werk natuurlijk, maar wel heel fijn werk.”

David Antoine deelt zijn ervaringen met jou tijdens een Inspirational Talk op Young Talent in Action XXL, op 21 oktober 2019. Schrijf je nu snel in: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/david-antoine

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.