Ludovi Chevalier, fondateur de Speaky

Inspirational Talk – Speaky – Ludovic Chevalier

Intussen bijna zes jaar geleden richtte Ludovic Chevalier samen met zijn vennoten Speaky op, een online taalleerplatform. En kijk, tegenwoordig telt Speaky ruim 4.200.000 gebruikers, in alle uithoeken van de wereld. Op een paar jaar tijd beleefden Ludovic Chevalier en zijn vennoten een duizelingwekkend avontuur.

Geen geboren ondernemer

Aanvankelijk zag Ludovic Chevalier niet echt muziek in een bestaan als ondernemer. “Pas op het einde van mijn studies vond ik een beetje mijn weg in het ondernemerschap. We lanceerden projecten zonder echt te weten waar we mee bezig waren. Mijn ouders waren alleszins geen ondernemers, en tot mijn 22ste wist ik eigenlijk gewoon niet goed wat de term echt inhield”

De bal ging aan het rollen nadat hij een tijdje in het buitenland had gezeten als uitwisselingsstudent. Daar ontdekte hij het belang van talen … zeker in een land zoals België. “Bij ons is er altijd die nood om talen te leren. Nederlands en Engels zijn heel belangrijke talen. Mijn kompanen en ik kregen allemaal taalvakken op de middelbare school, maar de resultaten van de ene waren al wat poverder dan die van de ander. Op het moment dat het Speaky-zaadje ontkiemde, kwamen we allemaal net terug van een Erasmus-verblijf in het buitenland. Ikzelf was naar Shanghai getrokken, mijn twee vennoten – twee broers trouwens – hadden in Spanje gezeten. We wilden heel graag die ervaring nabootsen waarbij je in contact komt met native speakers om een taal te leren. En het doel van Speaky mocht niet enkel zijn om mensen te helpen die geen geld hebben om op reis te gaan, maar ook om gemakkelijker moedertaalsprekers te ontmoeten, hier of in het buitenland.”

Nu, zes jaar later, zou Ludovic Chevalier een aantal dingen anders doen, maar hij benadrukt toch ook dat je fouten moet kunnen en durven maken om te leren. “Achteromkijken is altijd gemakkelijk. Zo lanceerden we pas anderhalf jaar na de lancering van de webversie ook een mobiele app. Nu zouden we het waarschijnlijk andersom doen: eerst de app, en dan eventueel ook een website. Maar wisten wij veel dat je veel meer volk trekt met een app dan met een website. We waren jong, we hebben fouten gemaakt, maar dat maakt onvermijdelijk deel uit van het leerproces. Beter af en toe uit de bocht gaan, zo kan je ook weer bijsturen!”

Geen typische ondernemer

Op de vraag wat nu juist een goede ondernemer maakt, heeft Ludovic Chevalier ook niet echt een sluitend antwoord klaar. Maar hij doet wel een poging: “Er is geen vast profiel. Volgens mij is het vooral belangrijk dat er een goede match is tussen jezelf en je project. Als een gepassioneerd chocolatier een eigen zaak start, dan zal hij op zoek moeten naar personeel, een businessplan opstellen en tal van andere dingen doen waar hij niet altijd voor opgeleid is. Maar gelukkig kan je dat leren, zolang je maar gemotiveerd bent en je omringt met de juiste mensen.”

Voor hem is het grootste struikelblok voor wie een eigen zaak wil starten toch vooral de financiële kant: “Twijfelen uit een gebrek aan zelfvertrouwen of uit financiële overwegingen, dat zijn toch twee totaal verschillende dingen. Iemand die nauwelijks de eindjes aan elkaar geknoopt krijgt zou ik niet aanraden om in een avontuur als ondernemer te stappen. Je moet kunnen leven zonder geld te verdienen. In het begin was het huis van de grootouders van mijn twee vennoten ons kantoor, gelukkig hadden we daar onze eigen stek. Maar laat dat je vooral niet ontmoedigen, er zijn tal van beurzen en wedstrijden die starters met vernieuwende ideeën op weg helpen!”

Speaky, de toekomst … en het nu van taalles!

Dankzij de gestage groei werd Speaky onlangs overgekocht door Altissia, een onderneming uit Louvain-La-Neuve. Dat neemt niet weg dat Ludovic Chevalier de Speaky-touwtjes nog steeds in handen heeft en zijn bedrijfje verder blijft ontwikkelen, onder de beschermende koepel van Altissia. Onze jonge ondernemer put ook uit zijn eigen ervaring om het platform te delen met universiteitsstudenten tijdens zijn lessen ‘big data and data mining applied to marketing’, een cursus die hij geeft aan de Louvain School of Management.

In de toekomst wil Ludovic Chevalier Speaky zien uitgroeien tot een sociaal referentienetwerk voor online taalcursussen: “We zouden graag een aantal nevendiensten integreren die gericht zijn op taal en taal leren. Op dat vlak werken we trouwens al samen met een aantal specialisten. Het gaat er ons om een echt sociaal netwerk uit te bouwen dat helemaal draait rond het aanleren van talen. Daar focussen we nu volop op, en ik hoop dat we die ambitie de komende jaren kunnen waarmaken met Speaky!”

Wil je graag weten hoe je ondernemer wordt zonder ervaring? Kom dan op 21 oktober 2019 luisteren naar de inspirational talk van Ludovic Chevalier tijdens Young Talent in Action, waar hij zijn hele verhaal vertelt. Schrijf je snel in: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/ludovic-chevalier

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.