Davy Courteaux, tout est possible

Inspirational Talk – Tout est possible – Davy Courteaux

Je kent Davy Courteaux misschien als radiopresentator. Nochtans, als je hem in één woord zou moeten samenvatten, dan zou het ongetwijfeld ‘serieondernemer’ zijn. En toch … een paar jaar geleden was hij nog leerkracht, maar intussen heeft het leven van Davy Courteaux een bocht van honderdtachtig graden gemaakt. Al wil hij wel benadrukken dat wat hij nu doet veel gelijkenissen vertoont (die hij enorm belangrijk vindt) met zijn eerste job: kennis overbrengen, mensen helpen om oplossingen te vinden, hun bewustzijn aanwakkeren.

De droom om rijk te worden

Als jongen in een volksbuurt moet Davy Courteaux zich al op heel jonge leeftijd ontfermen over zijn kleine broertje en zusje. Hij begint dus heel snel te werken, waarbij hij in contact komt met mensen uit een ander milieu. “Ik droomde ervan om rijk te worden. Ik kom eigenlijk uit een ‘sociale’ wijk, waar het leven niet altijd gemakkelijk is. Ik begon heel jong te werken en trok op mijn zestiende de deur van het ouderlijk huis achter me dicht. Ik liet me meer en meer omringen door bedrijfsmanagers, die me soms betaalden met skireisjes en etentjes, en rondreden in dikke Porsches. Op dat moment wilde ik niets liever dan zoals hen worden.”

Uiteindelijk waagt Davy Courteaux de sprong en neemt hij deel aan het programma Starter op de RTBF, waar hij het tot de laatste 12 schopt. Hij ontwikkelt het platform Foxi, maar stuit al gauw op een probleem: “Ik had er net een uitzonderlijke periode opzitten, met al dat succes … maar ik had geen cent verdiend. Je zag mijn gezicht overal, iedereen wilde een artikel over me schrijven, maar de euro’s bleven uit. Tot ik op een dag samen met mijn team een dikke knoop moest doorhakken: ofwel opnieuw leerkracht worden en het project samen uitwerken tijdens de weekends, ofwel een ander bedrijfje opstarten waar we wél iets mee zouden verdienen. En zo ontstond communicatiebureau Phenomen. Het ging hard vanaf minuut één, en zo konden we onszelf eindelijk een loon uitkeren.”

Davy Courteaux wint verschillende start-upwedstrijden, waaronder ook NRJ Startup. Na die wedstrijd gaan de radiodeuren voor hem open: “Op een dag word ik door NRJ uitgenodigd voor een diner met vijf grote Belgische ondernemers. Doel was om eens van gedachten te wisselen over hoe we van NRJ de start-upwedstrijd bij uitstek zouden kunnen maken in België. Ik trok er totaal onvoorbereid naartoe, en de baas van NRJ vroeg me naar mijn mening. Een beetje freewheelend zei ik hem echt wat ik dacht. Voor mij ging het er vooral om dat de winnaar van de wedstrijd een echte onderneming zou starten, om zo ambassadeur van NRJ Startup te worden. En toen vroeg men me, als winnaar van de laatste editie, hoe NRJ dan wel zou kunnen helpen om mijn zaak verder uit te bouwen. Waarop ik: ‘Als ik bijvoorbeeld elke ochtend iets zou mogen komen vertellen tijdens het programma van Olivier Duroy om mijn start-up te verkopen, dan zou dat geweldig zijn.’ De dag erna deed ik een test, en Olivier Duroy haalde me meteen bij zijn team. Hij had de indruk dat ik dat al jaren deed.”

Plezier maken, met de juiste entourage

Voor Davy Courteaux zijn vijf elementen cruciaal om je te lanceren als ondernemer. Op een pad dat bezaaid ligt met obstakels, heeft hij geleerd uit zijn mislukkingen. “Les nummer één is ‘ken jezelf’ (Socrates). Voor we het nog maar over geld of over concrete plannen hebben, moet je weten wie je zelf bent. En dan gaat het om meer dan louter weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Het gaat erom te weten wat jou definieert. Het ondernemerschap is voor 90% een menselijk avontuur van falen, verraad, ontgoocheling én vreugde. Een tweede tip: schep plezier uit wat je doet. Dat is essentieel, en toch vergeten veel mensen dat. Je moet lachen, je amuseren, de dingen niet te serieus nemen, al moet je op bepaalde momenten uiteraard beredeneerd en bedachtzaam blijven. Mijn derde stukje advies is dat je je energie goed moet doseren. Zonder fut ben je niks. Omdat je je voor 2000% smijt als ondernemer, moet je je energie slim gebruiken. Raad nummer vier: laat je goed omringen. Daar draait het ook om, nog voor je je project lanceert. Wie haal je bij je team? Je team, dat is je familie, je vrienden, een mentor, een goeie bankier enz. Een netwerk waarop je op kan terugvallen, met mensen die je vertrouwt. En mijn laatste tip geldt vooral voor mensen met een partner: communiceer! Neem de tijd om uit te leggen waar je mee bezig ben, doe je project van a tot z uit de doeken. Er zullen dagen zijn waarop je laat thuis komt, en zelfs dagen dat je simpelweg niet naar huis komt omdat je volop bezig bent. En dan zijn goede afspraken belangrijk.”

Davy Courteaux wil toch ook waarschuwen voor de valkuilen waar je als startende ondernemer gemakkelijk intuint: “Je vanaf de eerste seconde focussen op je project en minder op je team en op hoe je je project gaat opbouwen is een cruciale fout. Je moet jezelf de juiste vragen stellen voor je je helemaal in een project stort. De tweede gemakkelijke valstrik is dat je je te snel bindt aan mensen, door ze meteen aandelen of veel verantwoordelijkheid te geven zonder dat je ze goed kent of jullie samenwerking hebt getest. Het is belangrijk dat je iemand die wel potentieel lijkt te hebben voorstelt om eerst een maand of drie proef te draaien, voor jullie je voor de lange termijn aan elkaar binden. Valkuil nummer drie is meteen aan geld denken. Geld is er genoeg in België, en investeerders op zoek naar interessante projecten zijn er zeker ook. Ze verwachten dan ook dat je onderneemt, en als je te snel aan de big bucks denkt, dan stuit je vroeg of laat op hinderpalen die je demotiveren en je ondernemerspassie onderuithalen.”

Een show om het ondernemerschap te populariseren, en een nieuw medium

Eens ondernemer, altijd ondernemer, dat geldt zeker voor Davy Courteaux. Hij spoort anderen ook aan om de sprong te wagen. En om dat te doen, wilde hij met een wat aparte show het beeld bijstellen dat het ondernemerschap onbereikbaar zou zijn: “Ondernemen ligt me heel na aan het hart. Het grote probleem is dat er een zweem van intellectualiteit rond hangt. Mensen krijgen soms het gevoel dat je minstens een diploma van de Solvay Business School op zak moet hebben voor je een kans maakt, terwijl het ondernemerschap voor mij persoonlijk een manier was om te ontdekken dat de wereld groter was dan mijn wijk. Ik kreeg er meer zelfvertrouwen door, ontdekte ook mijn sterktes en zwaktes. Ik merkte ook dat er heel wat geboren ondernemers de sprong niet durfden te wagen, en daarom besloot ik om het hele ondernemersplaatje te populariseren, toegankelijk te maken. Een goeie manier daarvoor leek me ‘Je lance ma boîte’ (‘Ik start mijn eigen zaak’), een showference. Iets tussen show en conference dus. Ik heb er drie jaar mee getoerd, het was een succes. Ik hoop alleszins dat veel mensen er iets aan hebben gehad.”

Davy Courteaux, die onlangs de deur van Fun Radio achter zich dicht trok, ziet zijn (nabije) toekomst vol nieuwe, interessante en onuitgegeven projecten in België: “Ik ga een heus eigen medium creëren, de studio is in volle opbouw. ‘Tout est possible’ (Alles kan’) wordt een wereld op zich, we beginnen eraan op 14 oktober. Met dit nieuwe concept willen we blijven doen wat we op antenne deden, maar dan helemaal vrij. Een medium dat vertier koppelt aan cultuur, om de interesse bij de mensen aan te wakkeren en ze te stimuleren. Ik zou graag de nummer 1 van de persoonlijke ontwikkeling worden in België, maar dan op een ludieke manier. Voor mij is persoonlijke ontbolstering essentieel voor een betere wereld.”

Davy Courteaux deelt al zijn ervaringen in een Inspirational Talk tijdens Young Talent in Action XXL, op 21 oktober. Mis de kans niet om hem te ontmoeten en schrijf je nu in: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl/program/inspire-your-future/davy-courteaux

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.