Sana Afouaiz, directrice de Womenpreneur

Inspirational Talk – Womenpreneur – Sana Afouaiz

“Ik ben geboren en getogen in Marokko. Daar heb je twee opties: feministe zijn en je inzetten voor vrouwenrechten, of de situatie aanvaarden zoals ze is. Ik ben dus altijd betrokken geweest bij de problematiek.” Heel haar leven zocht Sana Afouaiz naar een manier om vrouwen blijvend te responsabiliseren. Ze bestudeerde verschillende methodes en richtte in 2015 Womenpreneur Initiative op om diensten i.v.m. ondernemerschap en bedrijfsontwikkeling aan te bieden.

Voor ze dat initiatief uit de grond stampte, was ze consultant voor de Europese Commissie en de Verenigde Naties, Political Expert voor de Young Professional United Nations. Vandaag is Sana Afouaiz daarnaast ook Advisor Mentor voor de Queen’s Young Leaders. Ze maakte het onrecht tegen vrouwen van dichtbij mee en wilde er iets aan doen: “Ik wilde andere vrouwen tonen dat je iemand anders kan zijn, dat je de persoon mag zijn die je echt wil zijn. Dat andere mensen je niet mogen tegenhouden en je in een hoekje duwen. Ik rondde mijn studies af, behaalde mijn master en sloeg een nieuwe weg in: ik richtte een gemeenschap op die zich inzet voor vrouwen.”

Leadership, innovatie en het belang van technologie

 Met Womenpreneur wil ze vrouwen een betere plaats geven in ondernemerschap, technologie, innovatie en de maatschappij tout court: “We organiseren tal van activiteiten voor ondernemers: leadershipprogramma’s, activiteiten over technologische innovaties, netwerkevents. Zo creëren we een band tussen de bedrijfswereld, overheidsinstellingen en vrouwen.”

Momenteel focust Womenpreneur zich op twee plekken: België en de MENA-regio (het Midden-Oosten en Noord-Afrika): “Het Midden-Oosten is een regio met een groot werkgelegenheidsprobleem. Ik wilde een band creëren tussen de internationale gemeenschap enerzijds en de lokale gemeenschapsorganisaties anderzijds.”

De technologische evolutie vormt de wereld van vandaag en morgen. Het ondernemerschap, vooral dan op het gebied van wetenschap en technologie, wordt gedomineerd door mannen. Door die ongelijkheid wordt de omgeving heel competitief en weinig comfortabel voor vrouwen. Zo worden in België bijvoorbeeld alleen maar 9.9% van de start-ups opgericht of mede opgericht door vrouwen: “Tijdens een reis naar China viel me op hoe sterk ze daar gefocust zijn op technologie. Die biedt zoveel mogelijkheden, maar tegelijk ook heel wat uitdagingen voor de toekomst. Vrouwen dreigen daar het slachtoffer van te worden: 50% van de huidige jobs zullen over 15 jaar verdwenen zijn en dat zijn vooral jobs die vrouwen uitvoeren.”

Daarom probeert Womenpreneur vrouwen een centrale plaats te geven in de economie: “Womenpreneur probeert een nieuw verhaal te schrijven, waarin vrouwen hun eigen dromen kunnen waarmaken en niet worden uitgesloten van de uitdagingen van de toekomst.”

Ondernemen, de job van de toekomst?

“Vandaag willen mensen meer en meer hun eigen baas zijn. Maar ondernemen is niet alleen een winkel of een kledinglijn oprichten. Het is veel meer dan dat.” Sana Afouaiz ziet de toekomst van werk veranderen. Ze voelt dat jongeren iets willen creëren, en dat ze een heuse identiteitscrisis doormaken en dat ze zich bewust zijn van de wereldwijde crisissen: “Je onderneming moet in de lijn liggen met de evolutie van de arbeidsmarkt. We moeten dus de trends en innovaties volgen, maar tegelijk waarde en sociale impact creëren. Dat is wat Womenpreneur probeert. We willen vrouwen op lange termijn laten nadenken over hun eigen zaak of initiatief, zodat ze niet enkel focussen op hun vijfjarenplan.”

Een kans voor jongeren

“Jongeren kunnen zoveel inspiratie opdoen en nog zoveel leren. Ik raad hen aan om te durven, om iets ongewoons te doen en van de platgetreden paden te blijven. Verwacht niet dat ze je op de unief zeggen wat je moet doen en wat je moet denken. Ik wil jongeren aanraden om niet ‘gewoon’ projectleider te worden. Ik wil kritische ondernemers zien, dát is wat we nodig hebben. Schud jezelf eens grondig door mekaar en begin van nul!”, aldus Sana Afouaiz.

Maar ze wil ook waarschuwen voor de obstakels van het ondernemerschap waarop ze als jonge vrouw botste in het begin van haar carrière: “Toen ik Womenpreneur oprichtte en het concept pitchte aan investeerders, wezen de eerste 20 me af. De laatste potentiële investeerder die ik ontmoette, liet aan mijn collega verstaan dat als ik het project zou leiden, hij niet zou tekenen. Waarom ? Omdat ik te jong was en ongetwijfeld binnen twee jaar zou trouwen en kinderen zou krijgen, waardoor mijn prioriteiten helemaal anders zouden liggen.”

Sana Afouaiz zal het hebben over werk, technologie, en de plaats van de vrouw daarin in een Inspirational Talk op YTiA XXL op 21 oktober 2019. Kom zeker luisteren! Meer info op xxl.ytia.be.

play

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

    Word YTiA Ambassador!
    Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.