Women in Finance Belgium, een initiatief van Febelfin     © Shutterstock

Meer diversiteit in de financiële wereld: het initiatief Women in Finance

    © Shutterstock

Sinds 2018 streeft Women in Finance Belgium naar een groter genderevenwicht binnen de financiële sector. Dankzij het project, een initiatief van Febelfin, hebben inmiddels meer dan 20 grote Belgische bedrijven het bijhorende diversiteitscharter ondertekend.

AG Insurance, Allianz, AXA, Belfius, BNP Paribas-Fortis, B-Post Bank, Ethias, ING, KBC, de Nationale Bank en ga zo maar door … Wat verbindt deze grote financiële instellingen? Women in Finance Belgium! Dit initiatief van Febelfin, gelanceerd in 2018, streeft naar meer diversiteit binnen de Belgische financiële instellingen. En met succes, want intussen ondersteunen al 28 grote ondernemingen de beweging.
Door zich achter Women in Finance te scharen, verankeren bedrijven zich in een platform dat pleit voor gelijke kansen voor iedereen die aan de slag is in de financiële sector, en dat ongeacht leeftijd, cultuur en geslacht. De eigen sterktes en visie op de wereld, daar moet het om gaan. Zo staan ondernemingen sterker en hebben ze de sleutels in handen om een duidelijke visie uit te werken en beter te beslissen.

Women in Finance is trouwens veel meer dan een platform. Het is ook een charter dat financiële instellingen ondertekenen en waarmee ze zich engageren om:

 • genderverschillen op alle bedrijfsniveaus te meten;
 • bedrijfsspecifieke doelstellingen vast te leggen;
 • een actieplan rond diversiteit en inclusie op te stellen;
 • een diversiteitsverantwoordelijke aan te duiden.
Door de risico’s op discriminatie terug te dringen, door het management en de HR-collega’s bewust te maken van hun onbewuste vooringenomenheid, door de krachten te bundelen om de sectorcultuur inclusiever te maken, kunnen we meer innoveren, verbinden we beter met onze klanten en zullen we finaal ook efficiënter worden.
Claire Godding Senior Counsel Diversity, Inclusion & Societal Needs bij Febelfin

En om de woorden uit het charter ook om te zetten in daden, richt Women in Finance zich op drie concrete actiepunten voor de toekomst:

 • jobomschrijvingen inclusiever maken;
 • een mentoringprogramma opzetten;
 • ervoor zorgen dat vrouwen voldoende inspirerende rolmodellen hebben.
Women in Finance, dat zijn alle grote financiële instellingen verenigd op een en hetzelfde platform. Het feit dat op één jaar tijd meer dan 80% van de sector ons charter ondersteunt, is een krachtig signaal aan de hele sector.
Christine Van Rijsseghem Voorzitter van Women in Finance

Tot slot wil Women in Finance zijn project in goede banen leiden aan de hand van de eigen waarden, die in dit plan zijn opgenomen in de vorm van pijlers: eerlijk zijn, openstaan voor iedereen, naar buiten komen als een inspiratiebron voor inclusief leiderschap, en vooral aantrekkelijk zijn voor nieuwe talenten.

Meer weten over Women in Finance Belgium? Ga dan naar de website https://www.febelfin.be/nl/diversiteit-dat-telt.

Word YTiA Ambassador!

Young Talent in Action: elke jongere zonder job is er een te veel.

  Word YTiA Ambassador!
  Word YTiA Ambassador!

Password reset instructions will be sent to your registered email address.